Velký čínský národ. Nacionalismus s čínskými specifiky - Horálek, Adam (Univerzita Pardubice, 2019)
Čína i nacionalismus patří v současnosti mezi ústřední společenská témata. S rostoucí geopolitickou mocí Číny vyvstává stále více potřeba tomuto vzmáhajícímu se kolosu porozumět. Kromě ekonomických či politických témat je ale třeba rozumět též současné ideologii. Ta, byť je skryta pod označením "socialismus s čínskými specifiky", je veskrze nacionalistická. Čínský nacionalismus je komplikovaný a jeho pochopení pomůže poznat, kdo ve skutečnosti jsou samotní Číňané. Předkládaná kniha se ptá mimo jiné i na tyto otázky. Kdo jsou Číňané? Lze skloubit státní ideologie socialismu a nacionalismu v čínském prostředí? Jaký je či chce být čínský národ a čím anebo vůči čemu se definuje? Koncept čínského národa je představen prostřednictvím tzv. čtyř pilířů, skrze něž je čínský národ představován a pomocí nichž se definuje. Čínský nacionalismus nebyl doposud v českém prostředí formou monografie představen, a proto kniha uvádí čtenáře do základních teoretických konceptů i dějinných souvislostí. Aby bylo téma čtenáři přístupnější, jsou čínskému nacionalismu v jednotlivých kapitolách nastavována zrcadla - hongkongské, tchajwanské a české, která umožňují lépe pochopit ideu čínského národa i jeho synkretický charakter.
Keywords: Literatura faktu