Teoretické základy procesů tvarování skla - Menčík, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2019)
Kniha se zabývá fyzikálními základy tvarování skla. První kapitola podává přehled tvarovacích technologií. Následují vlastnosti skla důležité pro tvarování. Přesnější informace o tvarování se získávají modelováním, zejména počítačovým, zmíněném v kapitole 3. Čtvrtá kapitola se zabývá viskoelastickou odezvou. Kapitoly 5 ? 8 pojednávají o tvarování plochého skla, tyčí, trubic a skleněných vláken, a o tvarování ve formách, včetně otázek odvodu tepla a optimalizace procesu. Devátá kapitola se zabývá jevy, které zhoršují výrobu: drsnost povrchu, lepení skloviny na formu a vznik trhlinek. Desátá kapitola je věnována fyzikální podobnosti a obecným otázkám modelování. Text je doplněn obrázky, odkazy na literaturu a rejstříkem.
Keywords: Přírodní vědy