Úvod do experimentální analýzy - Menčík, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2017)
Kniha podává přehled základních metod pro navrhování a vyhodnocování experimentů. Jsou ukázány hlavní kroky experimentálního zkoumání, vysvětleny příčiny chyb a kolísání měřených veličin, a shrnuty základy statistických metod pro vyhodnocování. Je ukázáno, jak popisovat výsledky měření, od parametrů až po rozdělení pravděpodobnosti. Následuje charakterizování vztahů mezi vyšetřovanými veličinami a prokládání empirických dat regresními funkcemi. Je vysvětlena tvorba intervalů spolehlivosti pro zjišťované parametry a stanovení rozsahu měření pro zajištění požadované přesnosti výsledku nebo pro ověření hypotézy. Jedna kapitola je věnována teorii podobnosti a rozměrové analýze, které pomáhají zmenšit rozsah experimentů a činí jejich výsledky obecnějšími. Je vysvětlena analýza rozptylu, plánování pokusů a experimentální nalezení maxima nebo minima. Tyto postupy umožňují najít významné faktory a optimální parametry určitého procesu nebo konstrukce. Kapitola o citlivostní analýze ukazuje, jak kolísání vstupních veličin přispívá k odchylkám vyšetřované veličiny od optimální nebo jmenovité hodnoty. To se využívá ke stanovení tolerancí. Poslední kapitola je věnována nástrojům pro zkoumání chování náhodných veličin, jako je simulační metoda Monte Carlo. Použití jednotlivých metod je ilustrováno na příkladech a kapitoly jsou doplněny odkazy na literaturu.
Keywords: Přírodní vědy