Hrady Čech a Moravy z čeho jsou a na čem stojí - Kukal, Zdeněk (Grada, 2010)
Publikace renomovaných autorů přináší zcela ojedinělý, nový a zajímavý pohled na české památky. Autoři se zaměřili na geologické podmínky vzniku hradů, zámků, tvrzí, klášterů a podobných staveb. Čtenář se dozví nejen, na jakých horninách jsou postaveny, ale i z jakého materiálu a proč byly jednotlivé stavby zbudovány, že volba kamene pro stavbu nebyla vůbec nahodilá a spoustu dalších zajímavostí, které v běžných publikacích nenajde. Nedílnou součást tvoří i kapitola věnovaná obraně a dobývání hradů. Kniha zajímavým a čtivým způsobem popisuje sepětí přírodních geologických podmínek se středověkými a některými novověkými kamennými stavbami.
Keywords: Architektura