Zrození člověka - Maxim, Gorkij (Odeon, 2022)
Maxim Gorkij (1868-1936) je jednou z nejpozoruhodnějších postav ruské literatury. Tento skutečný "muž z lidu" právě mezi oním lidem čerpal témata pro svá malá i velká díla - a tak je i hodnocení jeho tvorby velmi rozmanité: jedni ho označují za génia a mistra literární epiky, jiní zase za pouhého sběratele laciných banalit. Zvláštní místo v jeho uměleckém odkazu zaujímají povídky, jimiž začínal a jejichž psaní se věnoval po celý život. Jak se zdá, zejména autorovy povídky hravě překonávají propast času, která dělí dobu jejich vzniku a dnešek. Výbor nazvaný Zrození člověka vychází v novém překladu Libora Dvořáka.
Keywords: Světová klasika