Templáři v zemých českých králů (1. díl Čechy) - Templarius, Bohemicus (Machart, 2009)
Praha, Uhříněves, Mladá Boleslav, Písek, Litoměřice, Poděbrady, Cheb ale i Nižbor, Lemberk, Švihov, Rabštej (jako představitelé nejstarších královských hradů) a stovka dalších pozoruhodných míst v Čechách, je historiky i laickými badateli označována za působení dávného a tajemného řádu templářů. Je podivuhodné, jak tato tradice, byť mnohdy postavená pouze na pověstech a bájích, stále přetrvává nejen u nás, ale i v celé Evropě. Jak se vlastně vepsali do historie evropských zemí templáři a jakou hodnotu z hlediska historie má to množství odkazů v dobových listinách, kronikách i textech pověstí u nás? Na tuto otázku se snaží hledat odpověď kniha Templáři v zemích českých králů, která jistě obohatí letošní vánoční knižní trh. Publikace upoutá pozornost čtenářů zajímajících se o nedostatečně prozkoumané, mnohdy tzv. "tajemné" kapitoly starších českých dějin, k nimž působení templářského řádu a jeho dramatické osudy bezpochyby patří, a tuto pozornost si jistě udrží svým živým jazykem a téměř "napínavým" způsobem, jímž autor líčí postup studia nejrůznějších pramenů a úvahy, jimiž dospívá ke svým závěrům. Tím kniha splňuje nároky, které se běžně kladou na populárně naučná díla. Zároveň však takto zaujatému čtenáři poskytne velké množství informací, rámec podobných publikací v mnoha ohledech překračující. První oddíl knihy seznamuje se vznikem, působením, vnitřním životem řádu, symboly, regulemi atd. a posléze s pohnutými okolnostmi zrušení řádu. Dalším přínosem je soupis 67 dobových listinných dokumentů a jejich komentář. Za přehledem zpráv o templářích v českých kronikách následuje nejpřínosnější část knihy, nazvaná autorem "Seznam všech míst, která kdy byla ... v souvislosti s templáři zmíněna ... s uvedením na míru pravou", s podtitulem, že jde o jakousi (opět komentovanou) inventuru celkem 247 lokalit spojovaných s templáři v historických zemích Koruny české. Seznam je velmi přehledný, nápaditý, originální, s exaktním přístupem k rozboru pramenů, což jistě ocení každý čtenář i případný zájemce o další studium. Cenné jsou také přehledné seznamy sídel řádu, velmistrů a dalších hodnostářů i chronologický přehled dějin řádu a zejména potom rozsáhlý (400 položek čítající) soupis literatury a pramenů. Věra Beránková, Karel Beránek, pracovníci SÚA Praha v. v. (Součástí dokumentu e-pub nejsou ilustrační fotografie.)
Keywords: Společenské vědy, historie