Asertivitou k sebedůvěře - Novák, Tomáš (Grada, 2011)
Asertivita bývá vnímána jako postup sebeprosazení. Mnohým se zdá, že asertivní chování znamená, že s hroší kůží a se širokými lokty donutí okolí, aby obrazně řečeno tancovalo, jak oni písknou. To je, bohužel, častý omyl. Asertivita je postup zaměřený na sebe samého. Zvyšuje sebedůvěru, snižuje úzkostné, opakovaně se vnucující obavy a tím vás činí spokojenějším. Jestliže jste spokojeni sami se sebou, jednáte klidněji, účinněji a lépe než v opačném "nespokojenémm" případě. Také okolí na vás reaguje kladněji. Kniha se zaměřuje především na techniky a postupy tzv. pozitivní asertivity umožňující projev, jež odpovídá představě klidné, okolí neubližující síly. Zdůrazňuje prvky osobní duševní hygieny.
Keywords: Psychologie pro každého; Komunikační dovednosti