Vtáčení - Marie, Šťastná (Odeon, 2022)
Nová básnická sbírka významné české autorky. Marie Šťastná (1981) získala roku 2004 prestižní Cenu Jiřího Ortena za sbírku Krajina s Ofélií a v roce 2010 obdržela Drážďanskou cenu lyriky. Marie Šťastná v nové, zatím nejvíce osobní sbírce otevírá dveře do šatníku, v němž visí prověřené kusy, které nestárnou, úplně nové divoké šaty a rozevláté sukně, svetříky z jemných pichlavých vláken, zamotané punčochy, lehké blůzy s poloprůsvity i těžknoucí podvazkový pás. Vlasy, které ulpěly na ramínkách, mění délku i barvu, stará skříň vydává v novém bytě svou původní vůni.
Keywords: Poezie