Úvod do aplikované mechaniky tenkostěnných konstrukcí - Menčík, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2020)
Pro mnoho součástí a konstrukcí je důležitá nízká hmotnost. Řešení nabízejí tenkostěnné konstrukce. Tato kniha shrnuje základní teoretické poznatky i praktické postupy pro jejich navrhování. V úvodní kapitole jsou zopakovány partie z pružnosti a pevnosti, týkající se kroucení a ohybu prutů a nosníků. Kapitola druhá je věnována tzv. stísněnému kroucení. Třetí kapitola ukazuje typické rysy napjatosti hlavních typů těles vyskytujících se u tenkostěnných konstrukcí: desek, membrán a skořepin. Uvádí i základní vztahy pro výpočty jejich deformací a napětí. Protože tenkostěnné součásti často selžou zborcením, je kapitola čtvrtá věnována různým případům ztráty stability prutů, desek a skořepin. Pátá kapitola probírá odezvu tenkostěnných a štíhlých součástí při změně teploty. Poslední kapitola si všímá navrhování těchto součástí a konstrukcí, a uvádí i jednoduché příklady. I když se tenkostěnné konstrukce dnes navrhují pomocí vhodného software, dává kniha přednost jednoduchým analytickým vztahům, které názorně ukazují vzájemné souvislosti a vliv hlavních veličin. Část poslední kapitoly je věnována obecným otázkám zajišťování spolehlivosti, včetně přístupů simulačních a pravděpodobnostních, jako je metoda Monte Carlo. Kniha obsahuje četné ilustrace, řešené příklady a soupis odborné literatury.
Keywords: Přírodní vědy