Hrdinové, zločinci a zapomenuté příběhy protektorátu Čechy a Morava - Martin, Brabec (Universum, 2024)
Hrdinové, jejichž příběhy fascinují i po více než osmi desítkách let. Zločinci, kteří unikli spravedlnosti, i oběti, na něž se už téměř zapomnělo. Publicista Martin Brabec pátrá v archivech a spolupracuje s předními historiky i regionálními badateli, aby oživil pozapomenuté příběhy z období takzvaného protektorátu Čechy a Morava. Na základě studia stovek stránek dobových svědectví a záznamů ze soudního procesu například rekonstruuje jedinečný příběh nacistického lovce českých okultistů, který přivedl řadu lidí na smrt, ale byl také svědkem záhadných událostí. Připomíná jednu z posledních masových vražd na konci války, kdy v obci Lejčkov a v jejím okolí zemřely desítky nevinných lidí, aniž bychom dodnes přesně věděli, proč k tomuto zločinu došlo. Vrací se k výsadkové operaci TUNGSTEN, o níž měl před 20 lety možnost si povídat s jejím velitelem generálmajorem Rudolfem Pernickým. A například také podrobně přibližuje odbojové aktivity spojené s ministerským předsedou protektorátní vlády Aloisem Eliášem, a to na příběhu jednoho z jejích hlavních - a přesto dnes zapomenutých - aktérů, diplomata Huberta Masaříka.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány