Návrat mrtvého muže - Jaromír, Jindra (Brána, 2019)
Olga má snad vše, co může mladá žena chtít - milujícího muže, zaměstnání, po němž toužila a jež je pro ni více koníčkem než prací a dokonce vlastní moderní byt; to všechno není za počínající normalizace samozřejmé. Její sen o vysokoškolském studiu a kariéře novinářky ale končí v okamžiku, kdy odmítne podepsat přihlášku do KSČ. Ocitá se na dlažbě, bez další perspektivy. Takřka současně dostává první trhlinu i bezmezná víra v jejího muže Kamila, který do strany z vypočítavosti vstoupí. Manželství končí tragicky poté, co Kamil zahyne při autonehodě, která vypadá velice podezřele a dá se vykládat také jako vražda nebo sebevražda. Poté, co Olga dostane podezřelý dopis adresovaný jejímu mrtvému muži, postupně zjišťuje, že život s ním byl plný záhad, lží a absurdit. Skutečnou pravdu poznává až po mnoha letech...
Keywords: Společenské romány