Terapie tancem Role tance v dějinách lidstva a v současné psychoterapii - Dosedlová, Jaroslava (Grada, 2012)
Kdy a proč začal člověk tančit? Jakou roli měl tanec v historii lidstva a jakou má dnes? Má léčivé účinky? Čím je vymezena taneční terapie a její soudobé proudy? Jaké terapeutické faktory jsou společné pro taneční terapii a další somaticky orientované terapeutické směry?To jsou základní otázky, které si autorka klade a na něž také odpovídá. Monografie se v úvodu věnuje společenské roli tance a tanečních rituálů od pravěku až do novověku, dále představuje vybrané formy a techniky taneční terapie včetně jejich teoretického zázemí a hledá styčné body mezi tanečně-pohybovou terapií a jinými terapeutickými směry. Závěrečná část zasazuje tanečně-pohybovou terapii do systému psychoterapeutických směrů, které využívají k léčbě umění.Odborná, přitom však čtivá publikace osloví psychology, psychoterapeuty, psychiatry, pedagogy, speciální pedagogy, taneční profesionály, studenty těchto oborů i všechny milovníky tance.
Keywords: Psychologie odborná