Tajemství pokladu templářů - Templarius, Bohemicus (Machart, 2021)
Lidem už po celá staletí nedávají spát poklady templářských rytířů, ve středověku mocného a mysteriózního řádu. Jejich hlavní poklad neustále vyvolává představy a vzrušuje člověka, kterého záhady přirozeně provokují. Zmizení pokladu tohoto nejslavnějšího, nejzáhadnějšího, nejromantičtějšího a zároveň nejtragičtějšího rytířského řádu nedá spát nejen lovcům pokladů, ale i historikům na všech kontinentech, kde templářský řád působil, případně působit mohl. Skeptici samozřejmě tvrdí, že žádný templářský poklad nikdy neexistoval. Drtivá většina odborníků i laiků je ovšem přesvědčena, že templáři v podzemí Šalamounova chrámu nalezli poklad nezměrného významu, který vedle bohatství hmotného obsahuje i důležitou část bohatství duchovního. Po stopách templářského pokladu se vydal i autor literatury faktu Templarius Bohemicus. V bohatém výčtu spekuluje o tom, co všechno vlastně tento poklad může obsahovat, dále takřka encyklopedicky popisuje všechny lokality, které kdy byly v souvislosti s tímto pokladem v pověstech, v literatuře faktu, odborných textech aj. zmíněny; hlavně však objasňuje důvody, které autory ke spekulacím o pokladu vedou. Popisuje celkem 66 lokalit ve 41 zemích na čtyřech kontinentech, ať už místa, kde se poklad údajně v nějakém období nalézal, nebo kde se nalézat může...
Keywords: Dějiny