Řeka pod hladinou - Pavel, Kolář (Kalibr, 2023)
V červnu roku 2018 přivezli do Nemocnice sv. Pavla ve Vancouveru vážně poraněného muže, jehož objevili indiánští lovci na břehu řeky Tatshenshini v oblasti Yukon. Neznámý v bezvědomí vypráví o Sofii Hartenové, která je již delší dobu na listině pohřešovaných. Záhy je identifikován jako vodácký průvodce z Čech. Na jeho příběhu odehrávajícím se na hranici života a smrti je ukázáno, co v lidském životě znamená čas. Jedna etapa končí, druhá začíná, kulisy se mění - člověk je však stále pod nátlakem extrémních situací, jež musí překonávat a činit v nich rozhodnutí. Ohromující vyprávění Pavla a Josefa vede od současnosti přes jednotlivá historická období až ke kořenům lidstva do africké příkopové propadliny. Řeka pod hladinou jako naše přání, touha, a především naděje, která dává člověku sílu putovat stinnými fázemi života s odvahou a důvěrou. Sen zvaný Sofie, realita, anebo zjevení? Kdoví... "Řeka Tatshenshini existuje, stejně jako kurzy, které v zahraničí pravidelně pořádáme," usmívá se Pavel Kolář. A Josef? Žije mezi námi, píše knihy, které všichni známe, a svůj tajemný příběh si stále nosí pod hladinou vědomí.
Keywords: Společenské romány