Deník uprchlice - Oksana, z, Ukrajiny (Brána, 2022)
Jednoho dne se probudíte a zjistíte, že se vám celý svět obrátil vzhůru nohama. Do vaší země vtrhla vojska cizí armády a nic už nebude jako dřív. Vše se otřásá v základech a vás svírá strach - o život a budoucnost sebe sama, svých nejbližších, své země... To není synopse hollywoodského dramatu, ale bohužel tvrdá realita dnešní Ukrajiny a jejích obyvatel. Tato kniha je deníkem Ukrajinky, která stejně jako mnoho jiných v zoufalé situaci zvolila útěk a se svou osmiletou dcerou absolvovala strastiplnou cestu z Oděsy přes Lvov, Užhorod, Čop a Ostravu do Prahy.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy