Asertivita v manželství a v rodině - Novák, Tomáš (Grada, 2011)
S nadhledem, humorem a lehkostí představuje zkušený manželský poradce a osvědčený autor základy asertivity v kontextu manželství a rodiny. V laické psychologické literatuře snad nenalezneme frekventovanější téma, než je asertivita, možná proto je s ní spojeno mnoho povrchních mýtů a nefunkčních předsudků. Tomáš Novák se snaží svým originálním přístupem odhalit "lesk i bíduu" návodového pojetí asertivity a představit tuto techniku jako zdroj důstojných a efektivních postupů ovlivněný především humanistickou psychologií.Na základě situací, které jsou důvěrně známé nám všem, a prostřednictvím ukázkových rozhovorů můžeme odhalit principy chování, které nám pomohou vyvarovat se zbytečných konfliktů a žít harmonicky se svými rodiči, partnerem a dětmi.
Keywords: Partnerské vztahy; Psychologie pro každého