Nádory adolescentů a mladých dospělých - Bajčiová, Viera (Grada, 2011)
Publikace se věnuje specifické problematice maligních onemocnění u mladé generace vymezené věkem 15 až 25 (29) let. Podává komplexní pohled na epidemiologii, etiologii, klinickou prezentaci a chování jednotlivých typů nádorů a hematologických malignit. Klade důraz na věkově specifické rozdíly a shrnuje současné poznatky o biologii a patogenezi jednotlivých zhoubných nemocí. Srovnává nádory u adolescentů nejen s nádory u dětí, ale i se starší generací dospělých. Autoři věnují pozornost i psychologii dospívajících jako faktoru, který často velmi výrazně ovlivní toleranci a průběh léčby. Nedílnou součástí monografie je i podpůrná léčba a problematika pozdních následků onkologické léčby, které mohou výrazně ovlivnit kvalitu života onkologicky vyléčeného mladého člověka.
Keywords: Onkologie; Ostatní lékařské obory; Pediatrie