Sociologie trochu jinak 2., rozšířené vydání - Urban, Lukáš (Grada, 2011)
Proč? Při pohledu na okolní svět je tato otázka lidskému druhu snad nejvlastnější a nejdůležitější. Proč? Protože pro člověka i společnost asi není nic horšího než absence tázání, rezignace na hledání smyslu své existence a přemýšlení o něm. Ptáte se: Proč? Odpovědět vám může sociologie. Věda, která vám mnohé napoví o jednání lidí ve společnosti. Právě ona pojednává o sociálních jevech, o sociálních vztazích a sociálních skupinách. A je to znovu ona, která mluví o společenském vývoji, o struktuře společnosti a společenském řádu.Ve druhém, rozšířeném vydání úspěšné knihy Sociologie trochu jinak vám přinášíme příběh o společnosti, který tematizuje základní sociologické otázky a vrcholí několika pojednáními o rozporuplné emancipaci člověka, jeho přáních, snech, strachu a nejistotách. To vše v kontextech každodenního života na počátku 21. století.
Keywords: Sociologie