Automobil a spalovací motor Historický vývoj - Remek, Branko (Grada, 2012)
Jedinečná publikace přináší neotřelý pohled do dějin automobilismu - klade důraz na historické a technické mezníky vývoje spalovacího motoru i automobilu, který popisuje na pozadí a v kontextu politicko-ekonomického vývoje světa, především však Evropy. V bohatě ilustrované knize sleduje autor chronologický vývoj technických řešení i osudy nových objevů (třeba kotoučová brzda byla vynalezena už před 90 lety, používá se však teprve od 60. let 20. století) a poskytne tak nový pohled na automobily jak technikům, tak zájemcům o historii techniky vůbec.Seznámení s historickým vývojem zároveň umožňuje odhad vývoje v nejbližší budoucnosti, kterému se věnuje poslední kapitola. Studium historie techniky totiž poskytuje potřebnou orientaci v problematice a pomáhá při rozhodování o volbě nových koncepcí, které často mohou znamenat i návrat k dávno známým konstrukčním řešením, jež jen kdysi předstihla svou dobu.
Keywords: Retro