Los Smoków (Księga 3 Kręgu Czarnoksiężnika) - Morgan, Rice (Lukeman Literary, 2015)
LOS SMOKÓW (KSIĘGA 3 KRĘGU CZARNOKSIĘŻNIKA) ukazuje kolejne przygody Thora w jego heroicznej podróży, dzięki której stanie się wojownikiem. Nasz bohater pokonuje Smocze Morze i dociera do Wyspy Mgieł, bezlitosnego miejsca, będącego domem najlepszych wojowników na świecie. Moce i umiejętności Thora rosną z każdym dniem spędzonym na ćwiczeniach. Jego przyjaźnie pogłębiają się z każdą, wspólnie pokonaną przeciwnością. Kiedy jednak staje twarzą w twarz z niewyobrażalnymi potworami, Rytuał nagle przeradza się ze zwykłych ćwiczeń w walkę na śmierć i życie, którą nie wszyscy przeżyją. Thora prześladują dziwne sny, z których czerpie strzępy informacji o swoim dziedzictwie. Spotkania z tajemniczym Argonem każą mu się zastanowić kim jest on, kim jest jego matka i skąd pochodzą jego moce. Jakie jest jego przeznaczenie? W tym czasie w Kręgu, sprawy przybierają zły obrót. Kendrick trafia do lochu i to od Gwen zależą jego dalsze losy. Ponadto wraz z Godfreyem uparcie szuka wskazówek, które mogłyby doprowadzić ich do zabójcy ojca. Wspólny cel zbliża dwoje rodzeństwa. Jednak z każdym nowym tropem Gwendolyn coraz bardziej zagraża śmiertelne niebezpieczeństwo. Gareth podejmuje próbę podniesienia Miecza Przeznaczenia i przekonuje się, jak to jest być królem. Upaja się władzą i wprowadza bezlitosne rządy. Z każdym dniem popada w coraz większe szaleństwo. W miarę jak zaciska się pętla na szyi zabójcy króla, armia McCloudów sieje spustoszenie na ziemiach należących do McGillów. Królewski Dwór staje w obliczu niepewnej przyszłości i wielkiego zagrożenia. Gwen usycha z tęsknoty za Thorem, pragnie jego obecności, rozkwitu ich miłości. Jednak na ich drodze do wspólnego szczęścia stają potężne siły. Czy kiedykolwiek spełnią się jej pragnienia? Czy Thor przetrwa Rytuał? Czy Królewski Dwór upadnie? Czy tożsamość mordercy MacGilla zostanie ustalona? Czy Gwendolyn i Thor zejdą się ponownie? I czy Thor w końcu pozna tajemnicę swego przeznaczenia? Czytajcie "Los Smoków" aby znaleźć odpowiedzi na te pytania.
Keywords: Sci-fi, fantasy; Dobrodružství, napětí, fantasy