Kraina Ognia (Księga 12 Kręgu Czarnoksiężnika) - Morgan, Rice (Lukeman Literary, 2016)
W KRAINIE OGNIA (Księga 12 cyklu Krąg Czarnoksiężnika) Gwendolyn i jej lud zostają otoczeni na Wyspach Górnych, osaczeni przez smoki Romulusa i jego milionową armię. Wszystko zdaje się stracone, lecz ratunek nadchodzi z niespodziewanej strony. Gwendolyn zdecydowana jest odnaleźć swe dziecko, zagubione na morzu, i powieść swych poddanych ku nowemu domowi. Przemierza odległe, egzotyczne morza i w drodze ku ich wymarzonej bezpiecznej przystani napotyka nieprawdopodobne niebezpieczeństwa, bunt oraz głód. Thorgrin wreszcie poznaje swą matkę w Krainie Druidów, a ich spotkanie odmieni jego życie na zawsze i uczyni go silniejszym niż kiedykolwiek. Wyrusza na nową wyprawę, zdecydowany ocalić Gwendolyn, odnaleźć swe dziecko i wypełnić swoje przeznaczenie. W spektakularnej bitwie pomiędzy smokami a ludźmi Thor zostanie wystawiony na próbę w każdy możliwy sposób i, walcząc z potworami i kładąc na szali życie dla swych braci, sięgnie w głąb siebie, by stać się wielkim wojownikiem, którym zawsze przeznaczone było mu zostać. Na Wyspach Południowych Erec zbliża się ku śmierci, a Alistair, oskarżona o jego zabójstwo, musi zrobić, co w jej mocy, by ocalić Ereca i oczyścić się z podejrzeń. W walce o zdobycie tronu wybucha wojna domowa i Alistair znajduje się w samym jej środku, podczas gdy los jej i Ereca waży się na szali. Romulus nie ustaje w próbach zniszczenia Gwendolyn, Thorgrina i tego, co pozostało z Kręgu; cykl księżycowy dobiega jednak końca i jego moc zostanie poddana niełatwej próbie. Tymczasem w północnej prowincji Imperium rodzi się nowy bohater: Darius, piętnastoletni wojownik, który zdecydowany jest zerwać niewolnicze kajdany i powstać wraz ze swymi ludźmi. W Północnej Stolicy władzę sprawuje jednak Volusia, osiemnastoletnia dziewczyna słynąca ze swej urody - a także nieludzkiego okrucieństwa. Czy Gwendolyn i jej ludowi uda się przetrwać? Czy Guwayne zostanie odnaleziony? Czy Romulus zmiażdży Krąg? Czy Erec przeżyje? Czy Thorgrin powróci na czas? Odznaczająca się wyszukaną inscenizacją i charakteryzacją KRAINA OGNIA to epicka opowieść o przyjaciołach i kochankach, rywalach i zalotnikach, rycerzach i smokach, intrygach i politycznych machinacjach, o dorastaniu, o złamanych sercach, oszustwach, ambicji i zdradzie. To opowieść o honorze i odwadze, losie i przeznaczeniu, o magii. To fantazja wciągająca nas w świat, którego nigdy nie zapomnimy i który przemówi do wszystkich grup wiekowych i płci. "Przykuwa uwagę od pierwszych stron. Nie będziesz mógł się od niej oderwać... Ta historia to fantastyczna przygoda, przepełniona akcją od samego początku. Nie ma w niej ani jednego nudnego momentu." - Paranormal Romance Guild (w odniesieniu do Turned) "Książka o fantastycznej fabule, którą trudno będzie ci odłożyć w nocy. Kończy się w tak nieoczekiwanym i spektakularnym momencie, że natychmiast nabierzesz ochoty, by kupić kolejną część i przekonać się, co będzie dalej." - The Dallas Examiner (w odniesieniu do Loved)
Keywords: Sci-fi, fantasy; Dobrodružství, napětí, fantasy