Hematologie a transfuzní lékařství II Transfuzní lékařství - Penka, Miroslav (Grada, 2012)
Publikace je specificky zaměřena na laboratorní a klinickou diagnostiku oboru hematologie a transfuzního lékařství. Obsahuje informace pro společný atestační obor stejného názvu. Je účelově zpracována především pro nelékařské zdravotnické pracovníky, respektive pro zdravotní laboranty, ale knihu využijí také medici a kliničtí lékaři, kteří při poskytování zdravotních služeb potřebují znalosti z laboratorní a klinické hematologie, imunohematologie a hemoterapie.Druhý díl publikace přehledně zpracovává zásadní informace a poznatky z oblasti transfuzního lékařství, konkrétně se zabývá imunologickou problematikou hemoterapie - imunologií erytrocytů, leukocytů a trombocytů, HLA systémem -, dále problematikou dárcovství krve, výroby krevních přípravků, kontroly kvality v zařízeních transfuzní služby, popisem transfuzních přípravků i problematikou hemoterapie, včetně jejích komplikací. Je doplněn obrazovou přílohou - obsahuje 52 fotografií a perokreseb a 29 tabulek.
Keywords: Hematologie; Interna; Laborant; Ošetřovatelství - klinické obory