Poslední léto - Dorota, Ambrožová (Listen, 2024)
Provokativně drzá zpověď mladé dívky o komplikovaném čase dospívání. Zapovězená láska, vymezování se vůči učitelům i rodičům, sny a naděje, které nevyhnutelně naráží na realitu. Jak dospět a najít vlastní cestu, když k vám ti, od nichž čekáte odpověď, nejsou upřímní? V energickém a jazykově suverénním vyprávění deníkového rázu autorka dává nahlédnout do vnitřní proměny výtvarně nadané Hany v turbulentním období mezi patnáctým a devatenáctým rokem života, tedy v době velkých proměn a hledání sebe sama, a zpřítomňuje věčně aktuální lolitovský motiv vztahu mezi zralým mužem a dívkou na kraji dospělosti.
Keywords: Společenské romány