Akta Morávek - Pavel, Černý (Universum, 2025)
Jak skutečně proběhl legendární útěk Morávka a Peltána po drátu vysílačky v ulici Pod Terebkou? Obětovali tam tito odbojáři snad svého druha Josefa Mašína? Co se přesně stalo během následné nejslavnější přestřelky škpt. Morávka v Karlovce? Kde skončily jeho pistole - a kde zbraně výsadkářů z operace Anthropoid, Gabčíka a Kubiše? A kam se vlastně poděla těla (a hlavy) všech těch národních hrdinů? Nejen tím se zaobírají Akta Morávek. Oproti předchozímu románovému ztvárnění Morávkova zpověď se však tato kniha zaměřuje především na pátrání, výzkumy a rekonstrukce ohledně té obrovské, doslova dechberoucí story. Velmi poutavým, místy až strhujícím způsobem jsou tu řešeny mnohé otazníky a záhady. Či dokonce mýty, které dosud přetrvávají. Autor však nehodlal vycházet pouze z archivních zdrojů. Zvolil kombinaci exaktních historických pramenů spojených s praktickou stránkou věci. Mnohé, a to nejen ohledně legendárních Morávkových úniků, jeho zbraní a střelby, si totiž hodlal bývalý policejní podplukovník a mezinárodní instruktor Pavel Černý vyzkoušet - a to doslova - na vlastní kůži. I vzhledem k původní profesi autora je vše pojímáno coby jakési policejní pátrání. S vyšetřovacími pokusy, rekonstrukcemi či ve spolupráci s renomovanými vyšetřovacími experty i kriminalistickým ohledáním míst, kde k událostem přímo došlo. Včetně následného pohledu soudních lékařů a dalších předních forenzních odborníků. Na knize, která obsahuje nemálo dosud neuveřejněných informací i velmi exkluzivních fotografií (těch je zde na 600!), opět spolupracovali ti nejpovolanější, tedy známý spisovatel a historik Jaroslav Čvančara a největší žijící odborník na příběh Tří králů Jiří Košař.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány; Literatura faktu