Jak jsem vyhrál válku - Patrick, Ryan (Kalibr, 2023)
Nesmrtelný satirický román z roku 1963 o válce, kde se zásady vojenské taktiky uplatňují spíše než v boji za Krále a Vlast při zápolení o zdroje alkoholického či erotického uspokojení. Donkichotský poručík britské spojenecké armády Ernest Goodbody se během několikaleté anabáze snaží vrátit válce její důstojnost. Jeho počínání je však absurdní, neboť válka je beznadějně směšnou záležitostí a smích je také to jediné, čím ji lze porazit. Kultovní a celosvětově oblíbená próza se v roce 1967 stala předlohou pro stejnojmenný britský film s Johnem Lennonem v jedné z ústředních rolí.
Keywords: Světová klasika