Země Ohňů (Sága Čarodějův Prsten - Kniha Dvanáctá) - Morgan, Rice (Lukeman Literary, 2016)
V knize ZEMĚ OHŇŮ (ČARODĚJŮV PRSTEN - kniha č.12), se Gwendolyn a její lidé ocitají na Hořejších ostrovech v obležení Romulových draků a milionové armády. Vše se zdá ztraceno - když tu přichází spása z nečekaného směru. Gwendolyn je odhodlána najít své dítě, které se ztratilo na moři a potom vést svůj národ vyhnanců do nového domova. Cestuje přes cizí a exotická moře, čelí nepředstavitelným nebezpečím, rebéliím i hladomoru a v mysli neustále udržuje sen o pokojném přístavu, kde konečně naleznou bezpečí. Thorgrin se v Zemi druidů setkává s matkou. Ta jej učiní silnějším než kdy dříve. S novým úkolem potom vyráží zachránit Gwendolyn, najít svého potomka a naplnit vlastní osud. Ve strhující bitvě lidí i draků jsou jeho schopnosti prověřeny až do krajních mezí. Bojuje s všemožnými monstry a dává přitom v sázku vlastní život, aby zachránil ostatní. To vše jej vede k dalšímu zdokonalení se na cestě hrdiny, kterým se od samého počátku má stát. Na Jižních ostrovech zatím Erec umírá a Alistair, jež byla obviněna z pokusu o jeho vraždu, musí vynaložit všechnu svou moc i důvtip, aby zachránila svého milovaného a zároveň sama sebe očistila. Vypuknutí občanské války o nástupnictví na jižním trůně však zabránit nedokáže a tak se s Erecem ocitají uprostřed další velké bouře a jejich životy znovu visí na vlásku. Romulus nadále pokračuje ve svých snahách definitivně zničit Gwendolyn, Thorgrina a všechno, co z Prstenu ještě zbývá, avšak měsíční lhůta se už blíží ke konci a jeho moc tak bude ještě důkladně prověřena. Mezitím povstává v Severní provincii Impéria nový hrdina: Darius. Patnáctiletý válečník, který je odhodlán jednou provždy rozmetat otrocký řád jenž v jeho zemi panuje, a vést lidi do povstání proti trůnu. Jenže Severní provincie je kontrolována Volusií, osmnáctiletou panovnicí, známou svou neodolatelnou krásou - ale také neobyčejnou barbarskou krutostí. Podaří se Gwen a jejímu lidu překonat všechna nebezpečí? Bude Guwayne nalezen? Nebo Romulus nakonec rozdrtí Prsten na prach? Přežije Erec? Stihne se Thor včas vrátit aby vše napravil? Díky promyšlenému budování fantasy světa a charakteristikám postav je ZEMĚ OHŇŮ epickým příběhem o přátelství a lásce, rivalitě a spolupráci, o rytířích a dracích, intrikách a politických machinacích, o dospívání, o zlomených srdcích, o podvodu, ambicích a zradě. To vše je zasazeno do důkladně promyšleného fiktivního fantasy světa. Je to příběh o cti a odvaze, o osudu a předurčení, a také o magii. Je to fantasy, jež nás přivede do světa, na který už potom nikdy nezapomeneme, a které osloví čtenáře obou pohlaví a každého věku.
Keywords: Sci-fi, fantasy; Dobrodružství, napětí, fantasy