Przysięga Braci (Księga 14 Kręgu Czarnoksiężnika) - Morgan, Rice (Lukeman Literary, 2016)
"KRĄG CZARNOKSIĘŻNIKA ma wszystko, czego potrzeba książce, by odnieść natychmiastowy sukces: intrygi, kontrintrygi, tajemnicę, walecznych rycerzy i rozwijające się związki, a wśród nich złamane serca, oszustwa i zdrady. To świetna rozrywka na wiele godzin, która przemówi do każdej grupy wiekowej. Wszyscy fani fantasy powinni znaleźć dla niej miejsce w swojej biblioteczce." - Books and Movie Reviews, Roberto Mattos W PRZYSIĘDZE BRACI Thorgrin i jego bracia wydostają się z krainy umarłych, bardziej niż uprzednio zdeterminowani, by odnaleźć Guwayne'a. Płyną przez nieprzyjazne morze, które doprowadzi ich w miejsca przekraczające ich najśmielsze wyobrażenia. Są coraz bliżsi odnalezienia Guwayne'a, lecz napotykają na nieznane im dotąd przeszkody, przez które zostaną poddani próbie i zmuszeni do wykorzystania swego szkolenia oraz do tego, by trwać u swego boku jak bracia. Darius stawia czoła Imperium. Oswobadza jedną niewolniczą osadę za drugą i odważnie gromadzi armię. Mierząc się z ufortyfikowanymi miastami i armią tysiąckrotnie większą od jego, czerpie ze swych instynktów i odwagi. Zdeterminowany jest, by przetrwać, by odnieść zwycięstwo, by dążyć do wolności za wszelką cenę - nawet cenę swego życia. Pozbawiona wyboru Gwendolyn wiedzie swych poddanych ku Wielkiemu Pustkowiu. Zapuszczają się dalej w Imperium niż ktokolwiek wcześniej, wyruszając na wyprawę, by odnaleźć znane z legend królestwo Drugiego Kręgu - ostatnią nadzieję na przeżycie dla ludu Gwen i ostatnią nadzieję dla Dariusa. W drodze jednakże Gwendolyn napotka przerażające potwory, nieprzyjazne krainy i będzie musiała zmierzyć się z rebelią pośród swych poddanych, której być może nawet ona nie będzie w stanie okiełznać. Erec i Alistair wyruszają ku Imperium, by ocalić swych pobratymców. Zatrzymują się na skrytych wyspach, zdecydowani zdobyć armię - nawet jeśli oznacza to, że będą musieli zetknąć się z najemnikami o wątpliwej reputacji. Znajdujący się w sercu Volusii Godfrey wpada w tarapaty, gdy jego plan nie idzie po jego myśli. Zostaje uwięziony i niebawem ma zostać stracony. Tym razem nawet on nie widzi dla siebie ratunku. Volusia zawiera pakt z najmroczniejszym spośród czarnoksiężników i - osiągnąwszy jeszcze wyższą pozycję - nie ustaje w podbojach, pokonując wszystkich, którzy stają jej na drodze. Potężniejsza niż kiedykolwiek, zbliża się ku bramom imperialnej stolicy i staje naprzeciw całej imperialnej armii, która przewyższa liczebnie nawet jej własną. Zanosi się na wielką bitwę. Czy Thorgrin odnajdzie Guwayne'a? Czy Gwendolyn i jej lud przetrwają? Czy Godfrey zbiegnie? Czy Erec i Alistair dotrą do Imperium? Czy Volusia zostanie nową władczynią Imperium? Czy Darius poprowadzi swych ludzi ku zwycięstwu?
Keywords: Sci-fi, fantasy; Dobrodružství, napětí, fantasy