Velorex historie, vývoj, technika, současnost - Fajman, Ivo (Grada, 2010)
Tříkolka, hadrák nebo prchající stan: Velorex můžeme považovat jak za legendu českých silnic, tak za esenciální výdobytek socialistického automobilového surrealismu. Na stránkách této knihy, napsané podle dobových pramenů a vzpomínek pamětníků, ožívají téměř hrabalovské životní osudy konstruktérů Velorexu i neuvěřitelné peripetie jeho výroby. V jedinečné kolekci bezmála tří set fotografií se před čtenáři otevře vyčerpávající pohled na tuto kuriozitu českého automobilového průmyslu. V knize nechybí technické parametry, konstrukční detaily, vznik a vývoj vozítka, úpravy i jeho současný život - srazy nadšenců, expedice, účinkování ve filmech a další.
Keywords: Retro