Československé sajdkáry historie, vývoj, rozdělení, jízda - Malypetr, Marcel (Grada, 2011)
Tato publikace je úplně první knihou u nás, která se jako hlavním tématem zabývá československými sajdkáry, jinak řečeno postranními vozíky k motocyklům. Tato, dnes již trochu zapomenutá vozidla, byla kdysi velice populární a mnoho našich rodičů a prarodičů na ně dodnes s nostalgií vzpomíná. Dnes už jsou převážně jen hobby záležitostí, ale i v dnešní přetechnizované době poskytují svým majitelům spoustu nevšedních zážitků.O čem všem se v knize dočtete? Nejdříve se podíváme trochu do historie, jak vlastně sajdkár vznikl, jaké jiné konstrukční varianty se nabízely, a pak jejich nepřeberné množství utřídíme a srovnáme do určitých kategorií. Řekneme si také něco z teorie sajdkáru, tzn. něco o jeho vlastnostech, o možnostech a o vlivu seřízení na jízdní vlastnosti. Pro ty, kteří to se sajdkáry myslí vážně bude určitě zajímavá kapitola o aktuálně platné legislativě nebo pár pouček pro jízdu se sajdkárou.
Keywords: Retro