Milost, pane prezidente - Josef, Klíma (Kalibr, 2023)
Prezidentské milosti vždycky vzbuzovaly ve veřejnosti malá zemětřesení, bez ohledu na to, kdo byl prezidentem. Sám jsem ale ve svém životě reportéra narazil na řadu případů, kdy si dodnes nejsem jist, zda bych milost udělil, nebo ne, být prezidentem. Někdy je vina jasná, ale překvapivě ji zpochybňují nečekané okolnosti. Jindy jsem pochyboval o tom, kdo je vinen a kdo je oběť od začátku, přestože podle rozsudku to bylo jasné. A někdy jsem narazil na příběh tak bizarní, že nebylo jasné nic. Právě proto se zrodila postupně tato knížka, kde jsem si s těmi nejasnými a prapodivnými příběhy trochu autorsky pohrál. Někdy jde o vraždu, jindy o bombu plnou fekálií nebo o dítě, které ze strachu z trestu zalže a zkazí někomu nevinnému život. A ještě jindy jde o houby. Doslova. Tahle kniha hodně vychází ze života. I z mého... Josef Klíma.
Keywords: Krimi, detektivky