Americký klub českých dam - Hana, Whitton (Ikar, 2021)
Román, zasazený do druhé poloviny 19. století, vypráví o osudech předních členek jednoho z prvních českých dámských spolků, jehož založení inicioval v roce 1865 vlastenec, cestovatel a štědrý mecenáš Vojtěch Náprstek. Inspiroval ho k tomu moderní životní styl, který poznal za svého pobytu v Americe. Ke spoluzakladatelkám českého klubu patřila Karolina Světlá, Sofie Podlipská či dcera Františka Palackého Marie. Na pozadí výjimečné doby přibližuje román poutavé osudy žen českého kulturního života a líčí jejich osobní dramata. Příběh neponechá stranou ani Náprstkovu pozoruhodnou rodinu - zejména jeho obětavou matku Annu, která se z nuzného postavení vypracovala na jednu z nejbohatších žen své doby a v jejímž domě U Halánků se klub scházel.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány; Memoáry, osobnosti a osudy