Muž, který zemřel - Lawrence, David, Herbert (Volvox Globator, 1999)
Tato novelka patří k posledním dokončeným pracem a znalci Lawrencova díla si ji cení jako malý skvost, do něhož autor citlivě vložil svůj názor na křesťanství a současně na klíčovou roli osvobozené sexuality. I když autor nikde nepoužívá slova "Ježíš", je zcela jasné, co a koho "mužem, jenž zemřel" i všemi vedlejšími postavami myslí.
Keywords: Světová klasika