Zemřít dvakrát - Gruber, Petr (Machart, 2021)
Každý bojoval na opačné straně Evropy. První, z moravské vesničky, na francouzské frontě v roce 1940 a následně strávil dlouhá léta v zajateckém táboře; druhý, z Podkarpatské Rusi, přes nucenou službu v maďarské armádě prošel frontu jako příslušník 1. československého armádního sboru v SSSR. Dva silné příběhy, které se protnuly po válce, ukazují válečné dění bez příkras. Popisované události jsou autentické a byly zpracovány na základě deníků, úředních údajů a vzpomínek hlavních postav a jejich příbuzných. Příběh popisuje dramatické a drastické události tak, jak je válka z pohledu účastníků přinášela...
Keywords: Historické romány