Člověk a podzemní svět - Hejna, Michal (Machart, 2021)
Jeskyně fascinovaly lidi od nepaměti. Nejdříve je využívali jako dočasná útočiště či podzemní svatyně. Od Antiky se na ně začínali dívat učenci i z pohledu vědeckého. Od té doby vzniklo mnoho teorií o jejich vzniku, o vzniku krápníků i původu kostí a archeologických nálezů v jeskyních. Většina z těchto teorií tvořila slepou uličku vědeckého vývoje a mnohé z nich jsou z dnešního hlediska úsměvné. Cílem této knihy ale není dělat si z dávných učenců legraci. Vždyť všichni museli bojovat proti zažitým stereotypům a dogmatům nejen se svým svědomím a vědeckými kolegy, ale i s protivníkem nepoměrně silnějším, s církví. Vydejme se na stránkách této knihy na cestu poznání jeskyní v průběhu tisíciletí - od Antiky až do nedávné minulosti, od Starého kontinentu až po Nový svět či vzdálené oblasti Asie. Publikace bohatě doplněná historickým obrazovým materiálem k tomu dává jedinečnou příležitost...
Keywords: Příroda kolem nás