Sklíněné korálky - Petr, Sýkora (Knižní klub, 2020)
Historický román Petra Sýkory Sklíněné korálky čtenáře zavede do zámku ve Velkých Losinách a jeho okolí, na severní Moravu konce 17. století, do míst nechvalně známých procesů s čarodějnicemi. Milostný příběh princezny Anny Vilemíny a velkostatkářova jedináčka Michala, dvou mladých lidí z odlišných společenských vrstev, se odehrává na pozadí inkvizičního běsnění soudce Bobliga a jeho poskoků, v časech tak blízkých a tak vzdálených středověkému tmářství. Díky Sýkorovu citu pro filmové či seriálové vyprávění lze román číst i jako sequel ke knižní předloze a filmovému zpracování Kladiva na čarodějnice, jako by chtěl autor dát důraz na nadčasová témata, díky nimž se román Václava Kaplického (1963) a snímek Otakara Vávry (1969) těšily značné popularitě: souboj jedince proti dobové zvůli a davové manipulaci, svár pravdy a lži, střet bigotního křesťanství se sekularismem. Sýkorův takřka filmový střih, vypointované humorné scény či jazyk čerpající z dobových a regionálních zvláštností, hra s žánry a relativizací mýtů a dějinných faktů, to vše dohromady utváří pestrý koktejl epizod.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány; Společenské romány