Poslední dny v Berlíně - Paloma, Sánchez-Garnica (Ikar, 2023)
Když Jurij Santacruz přihlížel jmenování Adolfa Hitlera kancléřem, nemohl tušit, jak moc se jeho život v Berlíně změní. Do města dorazil o několik měsíců dříve, když s částí rodiny uprchl z Petrohradu, kde je dusila revoluce, po níž jim všechno sebrali. Jurij byl navíc připraven o matku a mladšího bratra, kterým ruské úřady nedovolily opustit zemi. V Berlíně ho smysl pro spravedlnost přiměje k tomu, aby se zastal mladého komunisty, kterého napadla skupinka patřící k Hitlerovým úderným oddílům. Toho dne také potká svou velkou lásku Claudii. Jeho život nabere nečekaný směr a to, co bylo dříve jeho hlavní prioritou - najít matku a bratra -, nahradí naléhavější úkol: zůstat naživu.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány