100 osvědčených stavebních detailů Tradice z pohledu dneška - Šefců, Ondřej (Grada, 2009)
Kniha shromažďuje kvalitní výběr osvědčených a léty prověřených stavebních detailů z literatury (knihy, časopisy, musterbuchy) z 18., 19, i 20. století pro dodnes funkční a rozšířené konstrukční systémy zděného domu. Čtenář zde nalezne detaily bednění, roubení, zděných konstrukcí, výplní otvorů, krovů, střech, kování, oplechování a další. Obrázky jsou doplněny krátkým zasvěceným komentářem, případně popisem postupu při provádění konkrétního detailu. Autoři upozorňují i na chyby, ke kterým může při provádění dojít a které mohou celou práci znehodnotit. K vybraným detailům jsou v komentářích připojeny varianty ze současného projekčního a technologického standardu stavebnictví. V knize najdou inspiraci nejen památkáři, architekti a projektanti, ale i studenti stavebních škol a majitelé nemovitostí. V neposlední řadě bude kniha vodítkem pro stavební firmy, které se setkávají s opravami historických objektů.
Keywords: Stavebnictví