Hniloba v kořenech - Theo, Addair (Yoli, 2021)
Před stovkami let objevil mořeplavec Gorian ze Zartenu nový kontinent - Sanheiu. Národ objevitelů, narazil na nové pevnině na zdroje, jež mnohonásobně posílily jejich magickou moc, a původní obyvatelstvo, neschopné vzdorovat všemocným dobyvatelům, si snadno podmanil a zotročil.Od zrušení otroctví sice uběhlo půl století a společnost se dnes naoko řídí zákony o rasové rovnosti, sedmnáctiletý Park o tom však ví své. Jakápak rovnost, když jedna rasa má vrozenou schopnost po libosti měnit, vytvářet a ničit, zatímco druhé nezbývá než nečinně přihlížet?Parkův nejlepší přítel Kimp se jako jeden z mála odmítá smířit s útlakem, který většina považuje za nutné zlo. Když přijde se šíleným plánem, jak svůj lid vyburcovat k akci, má ho Park za blázna. Kimp však za svůj nápad zaplatí životem a vypadá to, že upadne v zapomnění jako další odložený případ.Park už dál nemůže lhostejně stát stranou. S pomocí party spolužáků tak rozdílných, že jen stěží hledají společnou řeč, si umíní vypátrat pravdu. Ta ovšem vyrůstá z kořenů léta pohřbených v popelu a krvi a má moc změnit životy jim všem...
Keywords: Sci-fi, fantasy; Společenské romány; Young Adult, New Adult; Beletrie pro děti