My - Jevgenij, Zamjatin (Odeon, 2024)
Slavnou románovou antiutopii My napsal Zamjatin v roce 1920, představuje však vizi daleké budoucnosti: život v "Jednotném státu" vzniklém ve třetím tisíciletí po "dvousetleté válce". Lidé v té době už netrpí bídou, ztratili však jména a stali se pouhými "čísly". Ženy jsou pojmenovány samohláskami a muži souhláskami, k nimž je připojeno číslo jednotlivce. Jejich život je stoprocentně organizován, například na dítě musí mít povolení, jinak jsou popraveni. Nové vydání tohoto vizionářského díla vychází v překladu Jakuba Šedivého.
Keywords: Světová klasika