Smrtící rostliny - Dunceyová, Elizabeth, A. (Volvox Globator, 2019)
Kniha SMRTÍCÍ ROSTLINY není jen strohým průvodcem danou problematikou či manuálem pro klinickou praxi, není ani farmakologickou příručkou - jsou to nádherně zpracované a fascinujícím způsobem prezentované přírodní dějiny těch nejjedovatějších rostlin světa, které čtenáře vtáhnou do tajů neobyčejně rafinovaných strategií pro přežití a také poutavě osvětlí, jaký vliv mají tyto rostliny na člověka, živočichy a ostatní rostliny. Některé z těchto nebezpečných a potenciálně smrtonosných rostlin působí ihned po požití, jiné škodí až při dlouhodobém užívání. Další zase účinkují při kontaktu s pokožkou nebo s očima či při vdechnutí. Tyto výjimečné rostlinné druhy rozmanitých čeledí lze nalézt na všech kontinentech. Látky, které produkují, jsou součástí jejich strategie pro přežití. Podstatnou roli v jejich barvitém evolučním příběhu hrají pozitivní účinky na člověka a živočichy. Čtivým způsobem se seznámíte s neobyčejnou různorodostí těchto rostlinných druhů, a to prostřednictvím fascinujících ukázek a příkladů, překrásných ilustrací i přehledných schémat. Pro čtenáře se zájmem o rostlinnou říši nebo pro ty, kdo tíhnou k ekologii či farmakologii, bude tato publikace okouzlujícím a dobrodružným čtením.
Keywords: Příroda kolem nás