Z Hradešic do Vladivostoku a zpět Válečný deník legionáře - Stuchl, Karel (Volvox Globator, 2014)
Deník Karla Stuchla z první světové války přináší pohled na ni takříkajíc zdola. Několik měsíců po vypuknutí první světové války v roce 1914 byl dvaadvacetiletý vesnický učitel Karel Stuchl povolán do rakouské armády a poslán na válečné pole. Vrátil se až za šest a půl roku. Odjel vlakem na jih do Rakouska a po válečných střetnutích, nekonečných pochodech nebo přepravě vlakem přes dnešní Slovinsko, Chorvatsko, Maďarsko, Slovensko, Polsko, Bělorusko, Ukrajinu, Rusko evropské i asijské, Čínu a opět Rusko, a pak lodí přes Tichý oceán a Středozemní moře se zastávkami ve velkých asijských přístavech, dorazil přes Terst znovu do své vlasti.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy