Bílí lidé - Machen, Arthur (Volvox Globator, 1994)
Povídka na pomezí fantasy a hororu, pravděpodobně vrchol Machenova díla. E. F. Bleiler napsal v roce 1983 o její ústřední části, že se jedná o "pravděpodobně nejlepší nadpřirozený příběh tohoto století, možná dokonce v celé historii literatury", S. T. Joshi napsal v roce 1990 že ústřední část povídky je "mistrovským dílem dereference, lovecraftovská zápletka vyprávěná Jamesem Joycem". Dílo nesmírně chválil právě i H. P. Lovecraft. Překlad Jaroslav Kučera.
Keywords: Světová klasika