Císařova bysta - Roth, Joseph (Volvox Globator, 2000)
Hlavní postavou novely Josepha Rotha (česky Pochod Radeckého, Kapucínská krypta) je hrabě Xaver Morstin, člověk celou svou bytostí spjatý s bývalou rakousko-uherskou monarchií; tento nejvýraznější rys jeho konzervativní, charakterní a svébytné osobnosti bezprostředně vyjadřuje životní postoj Rotha samého. Novela líčí Morstinovy zážitky, potíže a útrapy, do kterých se dostává, když se poněkud donkichotským způsobem pokouší vyrovnat se s podstatně (a pro hraběte nepochopitelně) proměněným světem po roce 1918. Mistrovsky napsaná novela vrcholí bizarní pointou.
Keywords: Světová klasika