Mariánské a morové sloupy Čech a Moravy - Slouka, Jiří (Grada, 2010)
Monografie převážně barokních mariánských a morových sloupů v českých zemích - jejich výčet, okolnosti vzniku, uměleckohistorický a popř. i technický popis, významné události a ohlasy vážící se k dílu, srovnání historického a současného stavu. Kniha bude řazena podle jednotlivých lokalit Popisy jsou doplněny fotografiemi a vyobrazeními, v některých případech zachycujícími porovnání historického stavu se současným. Většina zde uvedených objektů nebyla za posledních 50 let podrobně popsána, resp. dosud uváděné popisy jsou zastaralé a neodpovídají aktuálnímu stavu ani novým poznatkům o objektech.
Keywords: Stavebnictví