Apokalypsa svatého Jana - Kolodziejsi, Pawel (Volvox Globator, 2020)
"Nebesa zmizela, jako když se zavře kniha." Díky grafické podobě se sugestivní vize svatého Jana stává hmatatelnou a konkrétní. Komiks polských autorů si klade otázku, zda stojí za to číst apokalypsu sv. Jana dnes. Stojí? Ano, stojí, protože je to kniha, která pulzuje životem. Její obsah děsí nebo baví jen ty, kteří ji znají krátce. Ambiciózní čtenář zažije symfonii slávy, která nepřetržitě zaznívá nad hektickou válkou a lží démonů, protože síla, která proudí z apokalypsy, nepřináší sentimentální útěchu. Život věřícího není idyla. Bůh však spolehlivě zasahuje do nejkritičtějšího a rozhodujícího momentu dějin a reaguje na výkřiky mučedníků. Opomenutí příběhu konečného vítězství Krista může vést ke ztrátě smyslu všeho. Poselství k poslední knize Bible obdržel svatý Jan - autor čtvrtého evangelia a současně poslední žijící Ježíšův apoštol - během svého vyhnanství na ostrově Patmos. Jaký paradox! Hněv pronásledovatelů rané církve vedl ke vzniku mimořádně fascinujícího, nesmrtelného díla, které je završením Starého a Nového zákona. Ostrov vyhnanství a strachu se stal ostrovem štěstí a hlas pouště se stal posledním slovem, hlasem otevřeného nebe.
Keywords: Komiksy