Výtvarné hrátky napříč kontinenty Pro děti od 4 do 10 let - Vondrová, Petra (Grada, 2011)
Hlavními průvodci didaktického textu zkušené pedagožky a výtvarnice jsou sedmiletý Patrik, pětiletá Darinka a jejich maminka. Všichni tři nejen rádi cestují, ale hlavně tvoří - nejrůznějšími technikami a z nejrůznějších materiálů. Knížka je členěna na tři hlavní kapitoly (Evropa, Asie, Afrika). Celkově najdeme v knize dvacet čtyři lekcí, v nichž se děti například pokoušejí hledat informace o slavné osobnosti, která pochází z dané země, připravují typické jídlo dle receptu, učí se základní slova jazyka konkrétní země. Následuje realizace výtvarného dílka. Při práci se autorka nechává inspirovat přírodou, krajinou, historií a uměním míst, o kterých vypráví. Tvoří z různých zbytkových a odpadových materiálů a přírodnin. Součástí každé lekce je černobílý náčrt výrobku, v příloze pak najdeme barevné fotografie vybraných děl, křížovky a originální kreslené mapy.Kniha je určena pedagogům ZŠ a ZUŠ, ale také všem tvořivým rodičům.
Keywords: Tvoříme s dětmi; Předškolní pedagogika