Japonské mýty - Melanie, Clegg (Universum, 2025)
Kniha Japonské mýty jasnou a zábavnou formou odkrývá svět japonských mýtů, legend a příběhů, z nichž mnohé si lidé vyprávějí již po staletí, představuje ale i ty, které vznikly poměrně nedávno a šíří se prostřednictvím moderních médií. Čtenář se tak seznámí například s božskou dvojicí Izanamim a Izanagi a jejich prvními neúspěšnými pokusy o stvoření Japonska či s rozmarnou bohyní Slunce Amaterasu, jež se stala prapředkyní japonského císařského rodu. Nechybí ale ani příběhy o odvážných samurajích, kteří inspirují nejenom současné japonské tvůrce, ale i hollywoodské režiséry, či liškách, které se zjevují v podobě nestárnoucích krasavic, jež ovládají a podvádějí muže. Autorka Melanie Clegg nás zavede i mezi duchy a strašidla moderních městských legend, a seznámí nás se Sněžnou ženou, psem s lidskou tváří, duchem sladkostí či dívkou Hanako-san zjevující se na školních toaletách a mnoha dalšími přízraky, před kterými se musíme mít na pozoru i na rušných ulicích současných japonských velkoměst.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány