Olympijské příběhy - Manfred, Strnad (Universum, 2024)
Soubor bezmála dvaceti olympijských příběhů z pera sportovního novináře Manfreda Strnada přináší vhled do událostí odehrávajících se na sportovních kolbištích, které ovlivnily historii českého a někdejšího československého sportu. Čtenáři mají možnost seznámit se s osudy a myšlenkami olympijských vítězů, ale také těch, kterým nebylo souzeno získat olympijskou medaili, byť se ve svém odvětví stali mistry světa. Jednou z takových osobností je i atletka Ludmila Formanová, která prozrazuje, jaké to bylo připravovat se pod vedením legendární Jarmily Kratochvílové. Od Ládi Vízka se dozvíme, nakolik si ve srovnání s evropskou medailí cení zlaté z olympijského fotbalového turnaje v Moskvě. Na osudu bikera Jaroslava Kulhavého spatříme, jak dokáže zranění nahlodat úspěšnou kariéru olympijského vítěze. Od trojnásobného mistra světa, kanoisty Martina Fuksy, zjistíme, jak složité je splnit úlohu favorita ve finálovém závodě olympijských her.
Keywords: Sport, zdraví a životní styl; Sporty