Dějiny moderního Izraele - Čejka, Marek (Grada, 2011)
Horký pruh země u Středozemního moře byl již od starověku svědkem mnoha dramatických zvratů, které hýbaly celým světem. A po celou dobu existovala touha židovského národa po vlastní zemi, která vyvrcholila v sionistickém hnutí 19. století a roku 1948 založením státu Izrael. Ten se okamžitě musel vypořádat s vojenským útokem okolních států i svými vlastními temnými stránkami. Ani dějiny moderního Izraele však nejsou jen dějinami válek. Už jen samotné budování vlastního státu bylo z historického hlediska jedinečné a stejně tak izraelská politika i kultura nemá vzhledem ke specifičnosti této země nikde obdoby.Kniha čtenáře krátce seznámí se situací, která ve 20. století postupně vedla ke vzniku státu, aby poté plnou pozornost věnovala období po roce 1948 až do současnosti. Izraelské dějiny jsou vykládány z politicky neutrálního pohledu a prostor je dán i "druhé straněě" - arabským obyvatelům země. Autor je jedním z největších českých odborníků na problematiku Izraele a Palestiny.
Keywords: Dějiny