Večer a jitro - Ken, Follett (Kalibr, 2021)
Pilíře země, Na věky věků a Ohnivý sloup , tři monumentální historické ságy bestselleristy Kena Folletta dokázaly oslovit miliony čtenářů na celém světě. Nyní přichází autor s dalším románem Večer a jitro, který tuto kingsbridgeskou sérii dějově předchází.Píše se rok 997. Anglie čelí útokům Velšanů na západě a Vikingů na východě. Život je těžký a ti, kdo mají v rukou moc, ji tvrdě využívají a podrobují si spravedlnost, jak se jim zlíbí - často v konfliktu s králem. Králova moc je křehká, zákony se vykládají všelijak, a tak vládne v zemi chaos a krveprolití.V tomto nejistém světě vystupují do popředí tři lidé: mladý stavitel lodí, který sní o lepší budoucnosti, když zničující vpád Vikingů zcela zhatí život, v jaký on a jeho budoucí žena doufali; normanská šlechtična, která následuje milovaného manžela přes moře do nové země, kde zjistí, že tamní život se řídí otřesně odlišnými zvyklostmi; a schopný mnich, který sní o tom, že přemění své prosté opatství v centrum vzdělanosti obdivované v celé Evropě.Anglie se nachází na úsvitu středověku a tito tři lidé se ocitnou v nebezpečném konfliktu s nemilosrdným biskupem, který dělá vše pro nárůst svého bohatství a moci. Epický příběh ctižádosti a rivality, smrti a narození, lásky a nenávisti začíná...Více o románech z Kingsbridge a autorovi se dozvíte na: www.ken-follett.com
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány